El Dr Barrionuevo col·labora amb la “Sociedad Española de Cirugía Bucal” (SECIB)

El dissabte passat dia 15 d’octubre, el Dr. Jordi Barrionuevo Clusellas va dictar el curs teorico-pràctic “Rehabilitación Fija en maxilares atróficos. Abordaje Conservador” a la seu del “Colegio oficial de Estomatólogos de Madrid” (COEM) juntament amb els Drs. José Nuno Alves y Mariano del Canto.

El curs es troba dins del marc de la formació continuada organitzat per la “Sociedad Española de Cirugía Bucal” (SECIB) i patrocinat per Adin Ibérica.

El Dr Jordi Barrionuevo Clusellas va explicar com resoldre les atrofies maxil·lars de manera conservadora i va ensenyar casos de pacients amb rehabilitació de més de 20 anys d’antiguitat.

També va realitzar una revisió de la literatura científica actualitzada en relació amb aquestes atròfies extremes (falta d’òs per col·locar implants) que en algunes ocasions es poden resoldre sense la necessitat de recórrer a empèls.


El pasado sábado día 15 de Octubre, el Dr. Jordi Barrionuevo Clusellas dictó el curso teórico-práctico “Rehabilitación Fija en maxilares atróficos. Abordaje Conservador” en la sede del Colegio oficial de Estomatólogos de Madrid (COEM) junto a los Dre s. José Nuno Alves y Mariano del Canto.

Este curso está encuadrado en el marco de la formación continuada organizado por la Sociedad Española de Cirugía Bucal (SECIB) y patrocinado por Adin Ibérica.

El Dr Jordi Barrionuevo Clusellas explicó cómo resolver las atrofias maxilares de manera conservadora y enseñó casos de pacientes con rehabilitaciónes de más de 20 años de antigüedad.

También realizó una revisión de la literatura científica actualizada en relación con estas atrofias extremas (falta de hueso para colocar implantes) que en ciertas ocasiones, se pueden resolver sin necesidad de recurrir a injertos.

dr-jordi-barrionuevo dr-jordi-barrionuevo_2 dr-jordi-barrionuevo_1

9 DE FEBRER SANTA APOL·LÒNIA

santa apolonia

 

El 9 de febrer dia de Santa Apol·lònia se celebra el dia dels odontòlegs.

Santa Apol·lònia va ser una màrtir que va morir a Alexandria (Egipte) a mitjans del segle III durant un aixecament local contra els cristians.

Abans de morir cremada a la foguera, va ser martiritzada amb l’extracció violenta de totes les seves dents.

A l’edat mitjana se solia dir que quan es tingués dolor de queixals es recés a Santa Apol·lònia i el dolor desapareixeria.

Per tot això és considerada la patrona de l’odontologia.

POSTGRADO DE GESTIÓN DE CLÍNICA Y MARKETING

IMG_6864

La Dra. Núria Clusellas presentó el pasado sábado el trabajo de fin de Postgrado De Gestión de Clínica y Marketing de la Universidad De Barcelona.
El objetivo de realizar este curso  es implantar la cultura de la calidad, y así poder mejorar el servicio de Clusellas Dental, y brindar  mejor atención a nuestros paciente.

Hemos diseñado  nuestra misión, visión y valores de Clusellas Dental.
Se lleva a cabo un análisis detallado  utilizando la matriz DAFO (Debilidades, Amenazas, Fortalezas y Oportunidades).
Se va a proceder a protocolizar de los diferentes departamentos de la clínica para unificar criterios y homogeneización de la atención al cliente.

Què fer davant d’un flegmó dental?

foto jordi

Un flegmó és una infecció d’origen dental que clínicament ve representada per una tumefacció intrabucal dolorosa a la palpació.

L’origen d’un flegmó pot ser una càries extensa que al principi causava dolor amb estímuls freds i / o calents que passats uns dies va deixar de molestar simplement perquè la dent en qüestió va perdre la vitalitat polpar. El resultat d’aquest procés no és més que una necrosi o mort polpar, l’interior de la dent és ple de bacteris.

Aquests bacteris recorren l’interior de les arrels dentals i en arribar a la punta o àpex dental, proliferen en l’os alveolar circumdant. Els símptomes són dolor al mastegar, sensació de dent llarga i dolor espontani més o menys intens. Un cop la infecció s’ha disseminat per l’os alveolar provoca el procés inflamatori aleshores la infecció passa als teixits tous intrabucals donant lloc a un flegmó.

El tractament d’un flegmó consisteix en l’obertura cameral de la dent en qüestió i la desinfecció local. Amb l’entrada d’oxigen mitjançant aquest acte es realitza un canvi en la flora bacteriana, i s’eliminen els bacteris anaerobis fet que conjuntament amb l’adequat tractament farmacològic, afavorirà la curació.

LA FÉRULA DE DESCARREGA

IMG_5171

La fèrula és un aparell removible que està fet de material acrílic dur.

S’ajusta a les superfícies oclusals i incisives de les dents d’una de les arcades i crea un contacte oclusal precís amb les dents de l’arcada oposada. Se li denomina comunament protector bucal, fèrula de relaxació muscular, fèrula de Michigan o fins i tot placa de descàrrega.

Les fèrules oclusals tenen diverses funcions, una d’elles és proporcionar, temporalment, una posició de l’articulació temporomandibular més estable. També es poden fer servir per introduir un estat oclusal òptim que reorganitzi l’activitat reflexa neuromuscular, que reduirà a la vegada l’activitat muscular anormal i fomentarà una funció muscular més normal. Les fèrula oclusals també es fan servir per protegir les dents i les estructures de suport de forces anormals que puguin alterar i / o desgastar les dents.

La fèrula de relaxació muscular es col·loca, generalment, en el maxil·lar superior i proporciona una relació oclusal considerada òptima per al pacient. Quan està col·locada, els còndils es troben en la seva posició musculoesquelèticament més estable, al mateix temps que les dents presenten un contacte uniforme i simultani.

DIA EUROPEU PER L’ÚS PRUDENT DELS ANTIBIÒTICS

RECORTADO

El 18 de novembre se celebra el Dia Europeu per a l’ús Prudent dels Antibiòtics. Aquesta iniciativa pretén fer una crida al consum responsable dels antibiòtics i sensibilitzar a tota la població (ciutadans, professionals sanitaris, indústria i administració) sobre la problemàtica de l’increment progressiu de les resistències als antimicrobians i de l’escassetat de nous antibiòtics en fase de desenvolupament. El present escenari ens porta a pensar que, si les resistències segueixen creixent, no es disposarà d’antibiòtics eficaços.

Entre els països occidentals, Espanya té una de les taxes més elevades d’ús d’antibiòtics i de resistència als mateixos. S’estima que la prescripció de tractaments inadequats d’antibiòtics és aproximadament d’un 50%, tant a l’àmbit hospitalari com a l’atenció primària. D’altra banda, no podem obviar que a l’àmbit d’odontologia es realitzen el 10% de les prescripcions antibiòtiques del nostre país. Les dades més recents confirmen que el nombre de pacients infectats amb bacteris resistents creix en tota la Unió Europea i que la resistències als antibiòtics és una seriosa amenaça per a la salut de tots. Tampoc, no podem oblidar l’automedicació i per tant el mal ús per part dels usuaris.

Si vols més informació, et recomanem el següent enllaç:

Ús Prundent dels Antibiòtics, Generalitat de Catalunya

Formació Oral-B

El passat divendres el Sr. Alfred Cortés, delegat de la zona d’Oral-B, ens va impartir una formació a la nostra consulta de com ajudar als nostres pacients a millorar la seva higiene oral.

PicCollage

Què ha de fer el pacient entre visites:
Cuidar de les seves dents i genives entre les visites habituals al dentista. La placa es forma constantment sobre les dents, però pot eliminar-la raspallant-los i fent servir seda dental habitualment.

Consells per a una correcta higiene dental a casa:
• Raspallar les dents dues vegades al dia amb un raspall elèctric i un dentífric amb fluor.
• Netegi els espais interdentals almenys una vegada al dia utilitzant seda dental o raspalls interdentals.
• Utilitzi un col•lutori per eliminar els bacteris de la placa. Així també refrescarà el seu alè.

Les visites habituals al dentista són importants perquè contribueixen a mantenir la salut de les seves dents i genives.
Ha d’acudir al dentista per a una visita rutinària almenys cada sis mesos.

En què consisteix la visita?
Una visita habitual al dentista consisteix en dues parts: revisió i neteja.

La revisió.
El seu dentista comprovarà si té càries i si hi ha placa o càlcul en les seves dents.
La placa és una pel•lícula transparent i enganxosa de bacteris. Si no s’elimina, pot endurir-se i convertir-se en càlcul. No pot eliminar el càlcul raspallant-se les dents i amb seda dental. Si s’acumulen placa i càlcul en les seves dents, poden provocar malalties bucals.
A continuació, el dentista revisarà les seves genives. Aquest procediment es duu a terme amb una eina especial per mesurar els espais entre les seves dents i genives. Si les genives estan sanes, els espais són poc profunds. En cas de patir malaltia periodontal, els espais poden ser més profunds.
La revisió també ha d’incloure la seva llengua, gola, cara, cap i coll. L’objectiu és detectar signes de problemes, inflor o càncer.

La neteja.
El raspallat i l’ús de seda dental contribueixen a eliminar la placa de les dents. No obstant això, vostè no pot eliminar el càlcul a casa, durant la neteja, el dentista utilitzarà eines especials per eliminar-l’ho.
Després d’eliminar el càlcul, és possible que li poleixin les dents. En la majoria dels casos s’utilitza una pasta sorrenca, que permet eliminar les taques superficials de les dents.
A vegades també s’aplica la seda dental. L’higienista utilitzarà seda dental per assegurar-se que els espais interdentals estan nets.

Els raspalls elèctrics poden ajudar a netejar-se les dents millor.
Permeten eliminar més placa de les dents que un raspall manual.
Els raspalls elèctrics s’endollen a una presa de xarxa, i així sempre estan llests per al seu ús. Ha de substituir el capçal del raspall cada tres mesos o quan estigui desgastat.
Existeixen molts tipus diferents de raspall elèctric. Per exemple, un dels tipus treballa una acció d’oscil•lació-rotació i un altre una acció vibratòria per netejar les dents.
Els raspalls elèctrics també ofereixen diverses funcions especials:

Temporitzador de raspallat
La majoria de les persones es raspallen les dents amb un raspall manual durant menys d’un minut. Un temporitzador de raspallat ajuda a raspallar-se les dents durant els dos minuts que recomanen els dentistes.

Sensor de pressió
Li indica si està pressionant amb massa força durant el raspallat. D’aquesta manera, evitarà danyar-se les genives.

Maneres de raspallat
Aquesta funció li permet seleccionar la manera de raspallat. Per exemple, si té dents sensibles pot utilitzar una manera suau. El seu dentista podria recomanar-li una manera de raspallat específic segons les seves necessitats.
Els raspalls de dents elèctriques tenen diferents grandàries i formes per satisfer les seves necessitats.
Els capçals de raspall especialitzats poden oferir avantatges com el blanqueig dental o fins i tot una neteja avançada als espais interdentals.

(Informació de les guies educatives de Oral-B)

Castanyada o Halloween?

Coincidint amb Tot Sants, arriba la castanyada, una festa de molta tradició a Catalunya, on es mengen castanyes, panellets i una mica de bon moscatell. També s’afegeix el Hallowen, atractiva per les seves disfresses que ajuden a fer xerinola. Podem gaudir de les dues activitats sense perdre la Castanyada, que és símbol de la nostra identitat catalana. Clusellas Dental us recorda que els panellets tenen sucre i que les dents s’han de raspallar molt bé.
castanyada

“… Dins d’aquest ordre, la Castanyada és una celebració infantil, afalaga la quitxalla, la converteix en protagonista. Si anem enrere en el temps, es diu que menjar castanyes i panellets era un recurs energètic durant la nit de vetlla que precedeix el dia de Tots Sants. No és aventurat, tanmateix, relacionar-ho amb què, a l’hivern, la terra no fruita gaire, i que els nostres ancestres, afamegats i sense llum, simplement optimitzessin recursos. I les contalles adjacents, vet-ho aquí, només serien una argúcia: adelitar la canalla a la vora del foc i ensinistrar-la, símbols a l’alça, en el misteriós món de la mort.

I ara passem a Halloween. És una celebració celta de cap d’any, en què els morts sortien a escampar la boira. El cristianisme la va desplaçar a la vigília de Tot Sants. Amb el temps, com la Castanyada, ha esdevingut un temps de xerinola per als menuts. La iconografia timburtonívola que l’acompanya és recent i eficaç. I la funció és la mateixa: entretenir i familiaritzar els mardufais amb la mort. …”

http://www.nuvol.com/critica/castanyada-o-halloween/

Adrià Pujol. Barcelona. 30.10.2013